
Je voeding gebruiken als medicijn tegen angst. Het klinkt misschien heel gek, maar is echt mogelijk. Helemaal afkomen van angst kan lastig zijn, maar je kan jezelf wel minder angstig maken door meer op je voeding te letten. Lees hieronder hoe je je angst kan verminderen door simpele aanpassingen te maken in je voedingspatroon.
Voeding en geestelijke gezondheid zijn begrippen die dichter bij elkaar liggen dan vaak wordt gedacht. Over de jaren heen is er steeds meer bewijs gevonden dat voeding een enorme invloed heeft op bijna alle ziekten in de westerse samenleving. Je hersenen worden door jouw dagelijkse voeding net zo erg beïnvloed als alle andere organen in het lichaam. Van iedere hap die je doorslikt, gaat maar liefst 20% van de binnen gekregen energie naar onze hersenen.
Voeding tegen angst
Angst ervaren vele mensen als een vervelende emotie. Vooral als angst opkomt op momenten dat er geen direct gevaar dreigt. Angst is en blijft natuurlijk een mentaal probleem, maar voeding kan het zeker beïnvloeden en verminderen!
Bewijs heeft aangetoond dat voeding, inclusief iemands voedingspatroon, invloed heeft op angst. Onder andere de B-vitaminen, vitamine C, magnesium en zink zijn betrokken bij stressreacties in het lichaam. Angst is zo’n stressreactie. Producten waar deze vitaminen en mineralen inzitten zijn vooral verse groenten en fruit.
De manier waarop je eet kan ook de afgifte van onder andere deze bovenstaande stoffen beïnvloeden. Op het moment dat je bijvoorbeeld te weinig van een van deze stoffen in je bloed hebt, kan het risico op angstklachten groter worden.
Voedingspatronen
In verschillende landen over de hele wereld is onderzoek gedaan naar de relatie tussen voedingspatronen en angst. Het resultaat wat uit alle onderzoeken naar voren komt, is dat voedingspatronen die voldoende verse groenten en fruit bevatten het risico op angst kunnen verminderen. Vooral een mediterraan of veganistisch dieet scoort goed. Deze diëten bevatten voedingsmiddelen die de juiste voedingsstoffen bevatten, waardoor het risico op angst kleiner wordt.
Een westers voedingspatroon bestaat vaak uit bewerkte of gefrituurde voedingsmiddelen. Vaak bevatten de voedingsmiddelen ook veel geraffineerde suikers en wordt er veel alcohol geconsumeerd. Dit voedingspatroon wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op angst.

Mensen die last hebben van veel angstklachten eten vaak minder gevarieerd, minder groenten en fruit, meer bewerkt voedsel en producten waar weinig voedingsstoffen inzitten, zoals gefrituurde snacks.
Gezond voedingspatroon
Volgens meerdere onderzoeken uit verschillende landen bestaat een gezond voedingspatroon uit de volgende onderdelen:
- Veel groenten en fruit
- Volkoren graanproducten
- Noten en peulvruchten
- Niet te veel eiwitten
- Weinig toegevoegde suikers
Serotonine
Serotonine, ook wel het gelukshormoon genoemd, is een belangrijk hormoon tegen angst. Het heeft een grote invloed op je emoties. Het kan zorgen voor een gelukkig en blij gevoel, en kan je ook een zelfvertrouwen boost geven.
Daarnaast is serotonine ook betrokken bij een hoop andere processen in je lichaam. Het is onder andere betrokken bij functies zoals eetlust, agressie, stemming, cognitie, perceptie, leren, geheugen en persoonlijkheid.
Serotonine kan je lichaam zelf aanmaken, maar hier is wel de bouwstof tryptofaan voor nodig. Tryptofaan komt onder andere voor in bananen, havermout en melkproducten. Als je van je angsten wilt afkomen, kan het heel erg helpen om deze producten te eten. Op deze manier kan je lichaam serotonine blijven maken. Zo krijgt je lichaam de stoffen binnen die het nodig heeft en blijf jij mentaal een stuk gezonder!
Magnesium
Er is bewijs dat laat zien dat er bij mensen een verband is tussen de hoeveelheid magnesium in het bloed en angstklachten. Magnesium is een mineraal die een belangrijke rol speelt bij allerlei processen in je lichaam. Het is een natuurlijke spierontspanner en komt van nature voor in groene (blad)groenten, zoals broccoli, andijvie en spinazie, maar ook in granen, noten, vlees, aardappelen en melkproducten.
Volgens onderzoek van NML Health, heeft een mens per dag gemiddeld 5 milligram magnesium per kilogram lichaamsgewicht nodig. In ons westerse voedingspatroon is de inname van magnesium relatief laag. Dit komt doordat magnesium vooral voorkomt in groene bladgroenten. De meeste mensen eten hier te weinig van. Ook in granen en noten zit magnesium, maar doordat er veel gebruik wordt gemaakt van geraffineerd (bewerkt) meel, bevat dit niet grote hoeveelheden magnesium.

Daarnaast raakt de bodem waar plantaardig voedsel op verbouwt wordt langzaam uitgeput. Dit komt door de intensieve verbouwing en magnesiumarme (kunst)mest. Hierdoor daalt het magnesiumgehalte in plantaardig voedsel.
Suikers
Ook is het belangrijk om op je suikerinname te letten. Er zitten veel verborgen suikers in het voedsel dat we eten. Hierbij gaat het niet alleen om zoet voedsel, maar ook om hartig eten. Veel mensen beseffen niet dat suiker in zoveel voedselproducten zit. Dit blijkt uit onderzoek van de Harvard universiteit. Zo zit er bijvoorbeeld veel suiker in een tomatensaus die je kant-en-klaar in de supermarkt koopt. Als je ongeveer 180 gram van de saus door je maaltijd doet, staat dat gelijk aan ongeveer 9 theelepels suiker.
Het is belangrijk te minderen met suiker, omdat het zenuwbanen stimuleert die betrokken zijn bij angst, dus: hoe minder suiker, hoe minder angstklachten!
Niet alle suiker is slecht. Suiker uit natuurlijke bronnen zoals een stuk fruit, beïnvloedt je lichaam anders dan snoep of verborgen suikers in je voedsel.
Voeding gebruiken als medicijn is dus een hele simpele stap om mee te beginnen om je mentaal beter te voelen!
